dijous, 15 d’abril del 2010

Darth Vader

Fa molt temps, en una galàxia molt llunyana...

De la febril imaginació del director de cinema americà George Lucas va sortir l’any 1977 una de les sagues cinematogràfiques més rendibles, reeixides i populars de la historia del cinema: La Guerra de les Galàxies (Star Wars, 1977), potser la millor Space-Opera que s’hagi pogut veure mai. Amb sis pel•lícules (les tres últimes primer, i les tres primeres més de vint anys desprès), còmics, vídeo jocs, pòsters, tota classe de merchandising i parafernàlia varia, aquesta saga va revolucionar, fins llavors, tot el cinema de ciència ficció en particular i la mateixa forma de veure i fer cinema en general.

Visionades fins a la sacietat, copiades, calcades i revisitades fins el cansament, les pel•lícules de la Saga Galàctica ens mostraven un món imaginari de fantasia, ple de heroics guerrers, aguerrides princeses, atractius contrabandistes, divertits autòmats, estranyes criatures, exòtics móns llunyans, èpiques batalles estel•lars, savis mestres i alumnes avantatjats, així com la lluita eterna entre el bé i el mal, entre la llum i la foscor, tot això i fins i tot un conat d’incest entre germans.

Entre tota aquesta fauna intergalàctica, brillava amb llum pròpia la figura d’un guerrer, un Cavaller Jedi (Paladí de la Justícia a la Galàxia, segons es diu al film), que, absorbit pel Costat Fosc de la Força (una mena de religió mística, un camp de força que uneix tota la Galàxia), es converteix sense voler-ho en el temible Darth Vader (Lord Vader pels amics, o més aviat pels enemics), malvat personatge meitat home meitat màquina, de dos metres d’alçada, ataviat amb una cuirassa negra, com negra es la seva ànima, i un aparell respiratori electrònic, que fa que la seva respiració artificial sigui gairebé tant temible com la seva aparença.

Aquest personatge, alma mater de tota la Saga Galàctica, capaç d’ordenar la destrucció massiva de la població de tot un planeta, de estrangular un Oficial de la seva guàrdia des de cinc metres de distància, o de fins i tot torturar salvatgement a la seva pròpia filla per a treure-l’hi informació (a la seva defensa, diré que en el moment de culminar aquest acte tant atroç, ell no sabia encara que la víctima era la seva filla), es guanya amb escreix el seu primer lloc al Podi de l’Olimp de Personatges Malvats.

Primera Aparició: Star Wars, 1977

Alma Màter: George Lucas

Sospitós Habitual: David Prowse

Pel.lícules: 6 (quatre com a Vader i dues com a Anakin Skywalker, amb la pell d'Hayden Christensen -2 i 3- i Jake Lloyd -1- )

Nèmesi: Obi-wan Kenobi (Alec Guinness), Caballer Jedi, Mestre Jedi i mentor d’en Vader, i Luke Skywalker (Mark Hamill), el seu propi fill.

Partner in Crime: Grand Moff Tarkin, Gobernador Imperial, malson dels Sistemes Galàctics adherits a l’Antiga República, col•lega d’en Vader en les seves depravades maleses.

Número de Víctimes: Milions: es carrega un Planeta sencer (Alderaan, per a més senyes), a més d'uns quants Oficials Imperials i dos o tres Soldats Rebels. Sense oblidar, es clar, al seu Amo i Senyor, Palpatine, l'Emperador Imperial.

Víctima Preferida: La Princesa Leia, Líder de l’Aliança Rebel, i a la postra la seva pròpia filla (Carrie Fisher) que la tortura fins gairebé la mort per aconseguir saber la ubicació secreta dels rebels.

La Frase: Luke, jo soc el teu pare.

La escena: Vader, a més de cinc metres de distància, estrangulant un Oficial Imperial només amb el poder de la seva ment, i del Costat Fosc de la Força.

Final Merescut: Al llençar al corrupte Emperador Imperial per un enorme tub de ventilació, propicia la seva pròpia mort. Amb la seva agonia, i en la presència testimonial del seu fill, troba la redempció final.

La Anècdota: George Lucas no tenia en principi fer una saga de sis pel•lícules (encara que, en la estrena de la segona part -la cinquena de fet- va comentar que no sols serien sis, si no que havien de ser nou films), però degut a l’èxit de la primera d’elles (la quarta), La Guerra de les Galàxies (Una Nova Esperança) va decidir crear-ne més, fent que el protagonista, en Luke Skywalker, fos fill del seu pitjor enemic, en Vader, i que la seva estimada, la Princesa Leia, fos la seva germana bessona, aconseguint així un gir argumental digne dels millors culebrots que s’hagin fet.

Nivell de Maldat: 9 (serien 10 si no fos per que el personatge torna al bon camí en la sisena part de la sèrie, nyap on els hagin cortesia del senyor Lucas)

Propera Entrega: Hannibal Lecter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada