divendres, 14 de maig del 2010

Louis Cypher

Harry Angel ha estat contractat per buscar la veritat ... Prega per que no la trobi.



Angel Heart (El Corazón del Angel) es una pel•lícula escrita i dirigida l’any 1987 per l’Alan Parker (L’Express de Mitjanit, Fame, Birdy, Mississippi Burning) i interpretada pel Mickey Rourke, Robert DeNiro (en el paper de Louis Cypher), Charlotte Rampling i Lisa Bonet. En el seu moment, aquesta pel•lícula no va tenir gaire èxit, però amb el pas del temps, per la seva combinació de cinema negre, històries de detectius, horror, la seva ombrívola fotografia i dures escenes de sexe explícit, ha esdevingut un veritable film de culte.

En la pel•lícula, en Louis Cypher, un elegant i aristòcrata cavaller, contracta Harry Angel (Mickey Rourke), un investigador privat de mala mort per que localitzi Johnny Favorite, un cantant popular que va resultar ferit greument durant la Segona Guerra Mundial, per que aquest hi té un deute amb Chyper. En el curs de la pel•lícula, un regueró de morts segueix les investigacions d’en Àngel, un darrere l’altra els informants que parlen amb ell apareixen morts, i ell mateix té por de resultar el principal sospitós dels assassinats, a l’hora que té uns malsons aterridors.

Al final de la pel•lícula, veiem que Àngel es el mateix Johnny Favorite, qui, al intentar escapar de la venda de la seva pròpia ànima al diable, pren la personalitat del veritable Harry Angel, un soldat que torna de la guerra a qui Favorite va segrestar, assassinar ritualment i fins i tot va cometre actes de canibalisme amb el seu cos, encara viu. En Favorite, desprès d’aquesta horripilant masacre, perd el cap i la memòria i fuig del lloc del crim, fins que el troben vagant per Times Square en una nit de Cap d’Any.

I aquí es on entra en acció en Louis Cypher (genial Robert DeNiro), qui es no altre que el Diable en persona (atenció al joc de paraules entre Louis Cypher i Lucifer, en pronunciar-los en anglès), qui vol recuperar el deute que té d’en Favorite, reclamant-l’hi la seva ànima. Es ell qui obliga a Favorite a cometre tots els assassinats, cadascun més atroç si hi cap que l’anterior, portant-lo en una creixent espiral de violència i crueltat.

Aparició Estel•lar: Angel Heart, 1987

Anima Màter: Alan Parker

Sospitós Habitual: Robert DeNiro

Pel•lícules: Una

Partner in Crime: El mateix Harry Angel, o en Johnny Favorite, com es prefereixi, veritable ma executora de tots els assassinats.

Nèmesi: També en Favorite, que mata imbuït per en Cypher, sense saber-ho. Durant tota la pel•lícula es sent responsable de totes les morts, encara d’estar convençut de no ser ell el culpable, i els remordiments acaben amb el seu fins aleshores (dèbil) seny.

Número de Víctimes: Cinc

Víctima Preferida: La de la Lisa Bonet, en el paper de la Epifany Proudfoot, filla de diset anys d’una sacerdotessa de vudú, a qui Angel fa la seva amant, i en una bogeria de sexe i virulència, es salvatgement violada i assassinada en una brutal escena de sang i sexe explícit

La Frase: La carn es dèbil Johnny. Només l’anima es immortal. I la teva em pertany a mí.

Final Merescut: El Diable, en la seva condició de ésser immortal, cap. En Favorite, en canvi, finalment paga el seu deute entregant-l’hi la seva ànima

La Escena: Dues; quan en Cypher està pelant un ou dur devant Angel, mentre parla amb ell. La lent de la càmera es situa en un primer pla dels seus dits llargs, coronats per unes ungles llarguíssimes, blanques i punxagudes. Poc a poc va pelant l’ou amb parsimònia, relaxat, fins i tot amb una subtil sensualitat. Una escena torbadora. L’altre, al final de la pel•lícula, en mig dels crèdits finals, quan es veu en Favorite dins d’un ascensor, baixant, baixant i baixant sense parar... una baixada que el porta, si més no, directament a l’infern.

La Anècdota: La Lisa Bonet, jove actriu afroamericana, es va fer famosa com a filla del també famsosíssim actor de color Bill Cosby, en el show que portava el seu nom. El públic d’aquest show de televisió, recatat, conservador i familiar, no l’hi va perdonar mai a la Lisa que sortis despullada en la pel•lícula (les escenes de violència es veu que no hi comptàven), i des d’aquell moment la seva (efímera) carrera es va enfonsar.

L’Apunt: No es causalitat que el personatge d’en Mickey Rourke s’anomenés Angel. Era una clara contraposició vers el personatge d’en DeNiro, Cypher, es a dir, Lucifer, el Diable.

Nivell de Maldat: 10

Propera Entrega: Annie Wilkes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada